Atatürkçülük neyi savunur?
Milliyetçilik, ulusal-sol çizgiye göre; tam bağımsızlık, ulusal sanayinin geliştirilmesi, dışa bağımlılıktan kurtuluş, tam yerli üretim ve Cumhuriyetin temel kuruluş ilkelerinin korunması, devletin birleşik ulusal yapısının korunması, laiklik ve “ulusal çıkarların” ön planda tutulması gibi hedefleri savunur.
Atatürkçülüğün amacı nedir?
Bugünün medeniyet seviyesine ulaşmayı hedefleyen Atatürk’ün düşünce sistemi akılcı ve bilimseldir. Ülkenin bütünlüğünü korumak için ulusal birlik ve beraberliğe önem verir. İnsan haklarına ve özgürlüklerine saygılıdır. Atatürk’ün “Hürriyet her türlü ilerlemenin ve kurtuluşun anasıdır” sözü bunu çok iyi açıklar.
Atatürkçü olmak ne demek?
Kemalizm esas olarak Atatürk’ün sunduğu ve açıkladığı fikirlerden oluşur. Atatürk’ün ilkeleri, bu fikirleri uygulamaya koyan bir “fikir girişimcisi” olarak yaptıkları ve koşullar altında yapamadığı ama yapmak istediği şeyler, en iyi şekilde onlarla etkileşime girilerek anlaşılabilir ve daha da önemlisi benimsenebilir.
Atatürkçülüğün temel ilkeleri nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı Atatürk ilkeleri; “Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik”tir. Bu ilkeler 1937’de Anayasa’ya dahil edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin karakterini belirleyen bu ilkeler öğrenilmeli ve davranışa dönüştürülmelidir.
Atatürkçülük nedir kısa ve öz?
Atatürk’ün, Türk milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsızlığa, huzur ve refaha kavuşmasını, Türk kültürünün akıl ve bilimin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını sağlamak amacıyla temel ilkelerini koyduğu gerçekçi düşünce ve ilkelere Kemalizm veya Kemalist düşünce sistemi denir.
Atatürkçüler solcu mudur?
Milliyetçilik, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Milliyetçilik kelimesi, Atatürk’ün milliyetçiliği için başka bir isim olarak da kullanılmıştır. Günümüz siyasetinde, bu terim için tek tip bir tanım yoktur, ancak çoğunlukla milliyetçi görüşlere sahip sol eğilimli Kemalistleri tanımlamak için kullanılır.
Atatürkçülük ile Kemalizm arasındaki fark nedir?
Atatürk’ün millet ruhundan ilham alarak söylediği ilkelerimiz üzerine söylevinde kökenlerini ortaya koyduğu diriliş ve yenileşme kavramlarıyla da örtüşen Kemalizm, akıl ve bilime dayalıdır ve bilimsel bir toplum yaratma idealini güdüyor.
Atatürk’ün ideolojisi nedir?
Atatürk’ün amacı, ulusal ve savunulabilir sınırlar içinde bir Türk ulus-devleti kurmak için Türk milliyetçiliğini vurgulamaktı. Atatürk’ün milliyetçiliği, din ve ırk ayrımcılığından uzak, ortak bir vatandaşlığa dayanmaktadır. Ortak bir geçmiş, dil, ahlak, kültür ve hukuk, Türk ulusunun temelleridir.
Atatürkçülüğü kim kurdu?
Kemalizm (Türkçe: Kemalizm, eskiden Kamâlizm) veya Atatürkçülük (Türkçe: Atatürkçülük), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerine dayanan bir siyasi ideolojidir. Kemalizm (Türkçe: Kemalizm, eskiden Kamâlizm) veya Kemalizm (Türkçe: Atatürkçülük), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerine dayanan bir siyasi ideolojidir.
Atatürkçülüğün dayandığı temel esaslar nelerdir?
Konuşmamı şu cümlelerle tamamlamak istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı; Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılapçılık temel ilkeleri üzerine kurulmuştur.
Milliyetçilik Atatürkçü mü?
Atatürkçülüğün en önemli ilkelerinden biri milliyetçiliktir. Bu ilke, Kurtuluş Savaşı’nın ortaya çıkmasında ve başarısında önemli rol oynamıştır. Yeni kurulan devlet artık uluslararası topluma değil, yalnızca Türk unsuruna dayanıyordu ve dolayısıyla bir ulus-devletti.
Atatürkçülüğün esasları nelerdir?
İçindekiler1.1 Cumhuriyetçilik. 1.1.1 Terimin gelişimi. 1.2 Milliyetçilik. 1.3 Halkçılık. 1.3.1 Tarih. 1.4 Laiklik. 1.5 Devletçilik. 1.5.1 İçerik ve gelişim.1.
Atatürkçülüğün özellikleri nelerdir?
Atatürk düşüncesinin en çarpıcı özelliği, akıl ve bilim ışığında gelişmeye açık bir yön göstermesidir. Atatürk ilkelerini dogmalardan koruyan ve dogmatizmden uzak tutan özellik burada yoğunlaşmaktadır. Atatürk düşüncesine göre, “Bilim ve teknoloji hayattaki en gerçek yol göstericilerdir.”
Atatürk’ün meşhur sözü nedir?
Atatürk’ün Sözleri Ne mutlu “Ben Türk’üm” diyene. Bir gün benim naçiz bedenim yerle bir olacak, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek ayakta kalacak. Bu millete çok şey öğretebilirdim, ama asla öğretemedim, hizmetkar olamadım. Yurtta barış, dünyada barış. Saldırmanızı istemiyorum, ölmenizi istiyorum. Emrediyorum.Daha fazla makale…
Kemalizm nedir?
Kemalizm, adını, I. Dünya Savaşı’nın sonunda 30 Ekim 1918’de Osmanlı İmparatorluğu’nun imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından Anadolu’nun işgaline karşı ulusal direnişin önderi olan Mustafa Kemal’den almaktadır.
Atatürkçülük ile kemalizm arasındaki fark nedir?
Atatürk’ün millet ruhundan ilham alarak söylediği ilkelerimiz üzerine söylevinde kökenlerini ortaya koyduğu diriliş ve yenileşme kavramlarıyla da örtüşen Kemalizm, akıl ve bilime dayalıdır ve bilimsel bir toplum yaratma idealini güdüyor.
Sağcılar neyi savunur?
Haklar, toplumsal eşitsizliğin normalliğini açıklamak için doğal hukuka ve ilahi hukuka başvurur. “La droite” (hak) terimi, 1815’te monarşinin yeniden kurulmasıyla Fransa’da öne çıktı ve o zamanlar aşırı kralcıları tanımlamak için kullanıldı.
Atatürkçülüğün esasları nelerdir?
İçindekiler1.1 Cumhuriyetçilik. 1.1.1 Terimin gelişimi. 1.2 Milliyetçilik. 1.3 Halkçılık. 1.3.1 Tarih. 1.4 Laiklik. 1.5 Devletçilik. 1.5.1 İçerik ve gelişim.1.
Atatürkçülük konuları nelerdir?
KONULAR Vatandaşlık görevlerimizin açıklaması. Vatandaşlık görevlerimizin bir parçası olarak oy kullanma ve seçilme hakkının açıklaması. Vatandaşlık görevlerimizin bir parçası olarak askerlik hizmetinin öneminin açıklaması. Cumhuriyet döneminde vatandaşlık görevlerinin iyi düzenlendiği açıklaması.