İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 71 Maddesi Nedir

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı iş kanunu kimleri kapsıyor?

Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerleri ile bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanları hakkında, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddedeki bildirim tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.

4857 sayılı iş kanununun 74 maddesi nedir?

Hamilelik döneminde çalışanlara düzenli kontroller için ücretli izin verilir. Tıbbi rapora dayanarak gerekliyse hamile kadınlar daha hafif, sağlıkla uyumlu işlerde çalıştırılır.

4857 sayılı iş kanunu 75 maddesi nedir?

Madde metni İşveren, çalışan hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kurallarına ve hukuka uygun olarak kullanmak ve çalışanın gizliliğinin sağlanmasında meşru menfaati bulunan bilgileri ifşa etmemekle yükümlüdür.

2024 işçi hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024

4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?

Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.

4857 sayılı iş kanununun uygulanmadığı yerler nerelerdir?

MADDE 4 – Bu Kanun hükümleri; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) Tarım ve orman işletmelerinde 50’den az (50 dahil) işçi çalıştırılan işyerlerinde veya işletmelerde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her türlü yapı işlerinde, d) …

Özel sektör çalışanları hangi kanuna tabi?

Çalışma koşulları – 4857 sayılı İş Kanunu.

İşçi hangi durumlarda dava açabilir?

Yine çalışan, iş sırasında işverenin araç ve gereçlerine kusurlu bir şekilde zarar vermişse; işveren, çalışandan bunun için tazminat talep edebilir. Ya da çalışanın, iş sırasında işverenin parasını zimmetine geçirmesi veya güvenini kötüye kullanarak maddi çıkar sağlaması hâlinde, işveren çalışana karşı dava açabilir.

4857 sayılı kanunun 77 maddesi nedir?

Madde: 77 – İşverenler, işyerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü tedbiri almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de işyerinde sağlık ve güvenlik konusunda alınan bütün tedbirlere uymak zorundadırlar.

4857 sayılı iş kanununun 28 maddesi nedir?

4857 sayılı Kanunun 28. maddesinde; “İşinden ayrılan işçiye, işverenden işinin mahiyetini ve süresini belirten bir belge verilir.” hükmü yer almaktadır. Belgenin zamanında verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi bulunması sebebiyle zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.

4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?

MADDE 47 – BU KANUN KAPSAMINDAKİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL GÜNLERİ SAYILAN GÜNLER İÇİN, ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞMAYA GEREK OLMADAN TAM ÜCRETLERİ, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÖDENİR.

4857 sayılı İş Kanunu 80 maddesi nedir?

Bu Kanuna göre, sanayi işlerinden sayılan, sürekli olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla süreyle aralıksız çalışılan işyerlerinde her işveren iş güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür.

4857 sayılı İş Kanunu 76 maddesi nedir?

1. Vardiyalı çalışma, genel olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun (“Kanun”) 76. maddesinin ikinci fıkrasında “işçilerin yan yana çalıştırılması suretiyle veya nitelikleri gereği sürekli çalıştıkları için işçiler tarafından dönüşümlü olarak yapılan iş” olarak tanımlanmıştır.

4857 sayılı İş Kanunu 83 maddesi nedir?

Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik hiçbir önlem alınmayan ve her an mesleki risklerin ortaya çıkabileceği bir çalışma ortamında çalışmaya zorlanamazlar. Bu durumdaki çalışanlara, iş sözleşmelerini haklı nedenle feshetme veya belirli koşullar altında geçici olarak işten izin alma imkânı tanınır.

Çalışan işçinin hakları nelerdir?

Bir çalışanın hangi yasal hakları vardır? Ücret alma hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişiklikleri kabul etmeme hakkı, belirli günlerde tatil hakkı, çalışanın sigorta primlerinin tam ödenmesi,Daha fazla makale…•19 Şubat 2024

4857 sayılı iş kanununa göre işçinin tanımı nedir?

Madde 2 – Bir iş sözleşmesine dayanarak iş gören gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye veya tüzel kişiliği bulunmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında var olan ilişkiye de iş ilişkisi denir.

4857 sayılı iş kanuna göre işverenin yükümlülükleri nelerdir?

Bu görevler; gerekli tüm önlemleri alma görevi, gözetim görevi, eğitim verme görevi, riskleri değerlendirme görevi, sağlık izleme görevi, iş kazalarını bildirme görevi ve kayıt tutma görevidir.

Aşağıdakilerden hangisi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamında değildir?

Buna göre pilot, hostes, makinist ve telsiz operatörü gibi uçuş personeli İş Kanunu kapsamı dışında tutulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir